duminică, 18 aprilie 2010

Sarcina ectopica(extrauterina)

Desigur,multe dintre noi suntem genul care spune:"mie nu mi se poate intampla asa ceva" dar niciodata nu gandim mai departe de aceasta fraza.In acest articol o sa va spun mai multe despre cauzele,tratamentul si urmarile unei sarcini extrauterine.Sarcina ectopica este caracterizata prin dezvoltarea embrionului in afara uterului si de cele mai multe ori este descoperita dupa a 8-a saptamana de gestatie.Aceasta sarcina nu poate continua in mod normal datorita imposibilitatii embrionului de a se dezvolta in afara uterului si este potential fatala deoarece exista riscul de rupere a trompei uterine provocand hemoragii masive.

Tipuri:
  • sarcina tubara - cand embrionul se implanteaza intr-una din trompele uterine(peste 95% din cazuri)
  • sarcina ovariana - cand oul se fixeaza in ovar
  • sarcina cervicala - cand se fixeaza in colul uterin
  • sarcina abdominala - cand embrionul se fixeaza in cavitatea abdominala
De cele mai multe ori cauzele raman neelucidate,in schimb exista niste factori de risc ce pot explica cresterea numarului de sarcini extrauterine:
-Bolile cu transmitere sexuala-de exemplu salpingita creste de 5 ori riscul de sarcina ectopica datorita suprimarii cililor ce faciliteaza deplasarea ovulului prin trompa uterina.
-Boala inflamatorie pelvina este de asemenea o cauza ,peste 50% din femeile care au suferit de aceasta boala confirmand.
-Utilizarea steriletului si a dispozitivelor intrauterina,desi ca metode contraceptive sunt eficace,cresc riscul de sarcina ectopica de 3-4 ori,iar daca steriletul contine progesteron riscul creste de 6-7 ori.
-Varsta mamei este foarte importanta.
-Tabagismul este un factor de risc pentru sarcina ectopica,avand in vedere ca 1 sarcina din 5 este in relatie directa cu consumul de tutun.
-Interventiile chirurgicale anterioare in regiunea abdominala-trompe uterine,ovare,uter,abdomenul inferior si intestine.
-Anomaliile de forma genetice sau dobandite ale trompei uterine.
-Medicamentele ce stimuleaza ovulatia
-Antecedentele de sarcina ectopica-dupa 2 antecedente riscul ajunge la peste 50%.

Simptomele sunt aceleasi ca la o sarcina normala,la inceput,ulterior manifestandu-se prin dureri abdominale puternice,la nivelul abdomenului inferior.Pot surveni hemoragii uterine dupa o intarziere a menstruatiei de 3 pana la 6 saptamani.

Sarcina extrauterina se poate diagnostica cu ajutorul ecografului,desi nu intotdeauna este usor,mai ales daca femeia nu stie ca este insarcinata.O alta metoda este dozarea hormonului specific sarcinii(hormonul corionic gonadotrofic).

Tratamentul practicat este cel chirurgical,in cazul in care sarcina extrauterina nu regreseaza in mod spontan.
Tratamentul chirurgical poate fi radical-ablatia trompei sau consevator atunci cand trompa uterina este pastrata.Cea de-a doua metoda este folosita in special la femeile tinere care isi doresc noi sarcini,dar in cazul in care trompa uterina este afectata se practica salpingectomia.Daca cealalta trompa este si ramane sanatoasa,femeia poate ramane insarcinata,in caz contrar devenind sterila.
Sunt practicate mai multe incizii mici in cavitatea abdominala prin care sunt introduse instrumentele chirurgicale sub control laparoscopic.Odata ce trompa uterina este deschisa printr-o incizie,oul este aspirat.
O alta metoda de tratament este punctia sub control ecografic.Sunt injectate local medicamente antimitotice(ce opresc multiplicarea celulara) destinate distrugerii sarcinii ectopice.
In cazul unei hemoragii grave este recomandata deschiderea abdomenului si revenirea la metoda clasica.Este practicata in cazul unei sarcini ovariene sau abdominale,care sunt destul de rare.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu