sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Herniile peretelui abdominal

Hello again:) astazi m-am hotarat sa deschid un capitol mare mare si foarte des prezent in chirurgie si anume herniile.O sa va prezint principalele tipuri de hernii,ce trebuie facut,cum decurge o interventie chirurgicala a unei hernii,ce inseamna de fapt hernia si cum se trateaza,cand trebuie consultat medicul de urgenta,etc.
Ca o scurta definitie hernia reprezinta exteriorizarea unui organ sau parte de organ din cavitatea unde se gaseste printr-un punct slab al peretelui in stratul muscular al acelei cavitati.Intr-un articol viitor voi detalia si herniile de disc,care chiar daca tot hernii sunt,sunt putin mai complicate si diferite fata de tipurile pe care le voi enumera mai jos.
  • Herniile inghinale-sunt cele mai frecvente si cel mai cunoscut tip de hernii(peste 80%).Reprezinta proeminente la nivelul scrotului sau pe traiectul canalului inghinal.Sunt intalnite mai des la barbati decat la femei,de asemenea interventia chirurgicala este mai complicata si periculoasa la barbat datorita anatomiei si continutului canalului inghinal(canalul inghinal masculin contine funiculul spermatic ce se ocupa cu potenta:) ).
  • Herniile femurale-sunt pe locul 2 ca incidenta si afecteaza in special femeile datorita particularitatilor anatomice ale pelvisului.
  • Herniile ombilicale-5-10% din totalul herniilor si sunt prezente la copiii mici si la femeile obeze.
  • Hernia liniei albe este mai des intalnita la barbati si reprezinta aproximativ 2% din totalul herniilor. Linia alba a abdomenului este o formatiune conjunctiva situata pe linia mediana a abdomenului rezultata din intersectia muschilor lati abdominali care se intinde de la terminatia sternului pana la simfiza pubiana.
  • Hernia epigastrica determinata de proliferarea tesutului adipos din jurul peritoneului printre fibrele muschiului drept abdominal la nivelul liniei albe.
  • Hernia Spiegel-Hernia subombilicala de la nivelul liniei semilunare Spiegel(linie orizontala situata la limita dintre abdomen si pelvis).
  • Hernia pelvina-apare in fosa obturatorie a osului coxal.De obicei apare la varstnici si la persoanele de sex feminin.



    In cele mai multe cazuri nu au cauze bine determinate si sunt puse pe baza efortului fizic.Printre alte cauze se mai pot numara malnutritia(la copii),antecedente de tuberculoza sau diabet zaharat,fibroza chistica,BPOC(prin tuse),constipatia cronica,ascita,tumori voluminoase,sarcina.
Simptomele variaza dar sunt percepute ca o jena in zona inghinala,femurala sau ombilicala,disconfort la aplecari sau efort la tuse,la complicatii-varsaturi si meteorism.
Tratamentul este exclusiv chirurgical cu desfiintarea sacului herniar si aducerea ansei inapoi in cavitatea abdominala,urmand refacerea peretelui.Preoperator cu o zi inainte de operatie se face o clisma evacuatorie si se administreaza sedative, iar inainte de operatie se goleste vezica urinara. Cea mai folosita tehnica se numeste tehnica Bassini:
  • incizia tegumentelor, pe o distanta de 10 cm, oblic in sus si in afara pornind de la spina pubiana.
  • se incizeaza pielea si tesutul celular subcutanat pana la teaca muschiului oblic abdominal,se realizeaza hemostaza,apoi se incizeaza aponevroza marelui oblic in sensul fibrelor
  • se deschide orificiul inghinal superficial,jos se zareste cordonul spermatic si sacul herniar.
  • disectia sacului herniar, sacul este deschis,se controleaza si se trateaza continutul, se ligatureaza la baza cu un fir si se rezeca.
  • reparatia peretelui din spatele funiculului spermatic se face cu cateva fire neresorbabile la distanta de 5 mm apoi se aseaza funiculul si se reface peretele muschiului oblic abdominal.
  • urmeaza sutura tegumentelor, toaleta locala si pansament steril.
  • Tehnica Rives foloseste o proteza de aproximativ 10 cm, unilateral, care este fixata la un ligament numit ligamentul Cooper si la fata profunda a muschilor abdominali.

Ingrijirile postoperatorii se refera la ridicarea scrotului, mobilizarea in pat din seara operatiei si ziua urmatoare, reluarea alimentatiei normale daca interventia nu a interesat intestinul.
Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat pacientul se prezinta mai devreme la spital adica imediat dupa observarea simptomelor.
Atunci cand hernia nu se mai retrage cand pacientul sta in clinostatism(culcat) inseamna ca hernia devina strangulata si semnaleaza aparitia complicatiilor-interventie in regim de urgenta.
Vindecarea "de la sine" a herniilor nu este posibila decat la herniile din nastere ombilicale sau inghinale in niciun caz la cele dobandite.
Riscul de reaparitie este 1-3%.
Complicatiile constau in strangulare prin urmare la ocluzia intestinala si peritonite,prin perforarea intestinului.
Consultul de urgenta este necesar daca se manifesta greata,varsaturi,meteorism;continutul sacului herniar nu se reduce usor,sacul herniar este rosu,cianotic sau foarte palid.
La copii se consulta medicul daca hernia ombilicala este inca prezenta pana la varsta de maxim 5 ani.
Sfaturi pentru prevenire nu sunt multe printre cele mai importante va amintesc:evitarea eforturilor intense,mentinerea unei greutati normale si o alimentatie cat mai sanatoasa si bogata in fibre si multe multe lichide.

2 comentarii:

  1. La herniile femurale mare mare grija,deasupra canalului femural se afla comunicarea cu canalul obturator...regiunea obturatoare este irigata de artera obturatoare(standard) dar in 20% din cazuri artera epigastrica stanga este dominanta arterei obturatorii,este mult mai mare si daca medicul chirurg nu este foarte atent la acest detaliu poate provoca hemoragii greu de stapanit.(se mai numeste si "corona mortis" sau "coroana mortii")

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna. Felicitari pentru acest blog; are informatii foarte intreresante.
    As vrea un sfat in situatia urmatoare... Am o fetita cu hernie din nastere. Are si buricul putin iesit in afara, are si o umflatura mai sus de buric. Acum are 2 ani si 3 luni si ne-am gandit sa o operam, dar ea este din fire foarte agitata si nu stiu cum o sa facem fata postoperator. Cum este refacerea? Pana la ce varsta putem sa asteptam. Am crezut ca se va retrage dar nu a fost asa; este la fel ca la nastere din pacate.
    Cele bune

    RăspundețiȘtergere