duminică, 31 ianuarie 2010

Herniile de disc



Asa cum am promis am revenit cu articolul despre herniile de disc.Hernia de disc reprezinta o afectiune neurologica ce se caracterizeaza hernierea continutului discului intervertebral printr-un punct slab al inelului fibros.


Este de cele mai multe ori posterioara si de aceeasi parte a defectului,se manifesta cu dureri foarte intense de spate.Poate sa apara la orice nivel al coloanei,dar zonele "preferate" sunt discurile lombare si cele cervicale.


Coloana vertebrala este formata prin suprapunerea vertebrelor si are numeroase roluri, printre care de a sustine trunchiul, de a proteja maduva spinarii si nervii care merg din ea si care se distribuie periferiei. In ciuda faptului ca pare foarte rigida, coloana vertebrala are o anumita flexibilitate, iar vertebrele se suprapun prin intermediul unor spatii conectate prin inelul fibros dar care in centru au un gel vascos foarte fin, numit nucleu pulpos.
Functia lui este de a distribui presiunea egal in toate directiile si de a nu supraincarca o zona a coloanei. Astfel sunt amortizate foarte multe din undele de soc la care este supusa coloana noastra in fiecare zi.
Principalii factori de risc sunt fumatul,varsta,obezitatea,sedentarismul,majoritatea medicilor considerand ca in special hernia de disc lombara are origine genetica.
Hernia cervicala apare cel mai des la nivelul vertebrelor c5,c6;c6,c7 si cel mai frecvent sunt prinse plexurile cervicale si brahiale.In acest caz durerile sunt mult mai mari si pacientul prezinta si afectiuni motorii.




  • Simptomatologia herniei cervicale:astenie musculara la nivelul membrelor superioare,dureri in regiunea cefei,imposibilitatea de intoarcere a capului sau efectuarii miscarilor bruste,dureri iradiate in membrul superior(mai ales in umar,brat si antebrat),durere accentuata la ras,tusit.



  • Simptomatologia herniei lombare:spasme musculare,atrofie la nivelul teritoriului afectat,parestezii la nivelul membrului inferior,durere accentuata la stranut,ras,tuse(datorita cresterii presiunii in canalul vertebral).
Principala caracteristica a durerii este ca este unilaterala si nu este pulsatila.
Examinari recomandate:
-radiografia de coloana-recomandata pentru excluderea altor afectiuni cu care poate fi confundata hernia de disc.

-computerul tomograf-ofera informatii cu privire la diametrul canalului radicular si la starea tesuturilor moi din jurul coloanei.

-mielografia-injectarea unei substante de contrast in canalul medular urmata de radiografia coloanei-metoda foarte exacta poate pune singura diagnosticul herniei de disc.

-altele:mielograma,testele ce determina viteza de conducere a impulsului nervos,hemoleucograma completa,viteza de sedimentare a hematiilor,fosfataza alcalina,calciul seric si electroforeza proteinelor serice.

Tratament:
  • medicamente:antiinflamatoarele nesteroidiene sunt recomandate,opioidele,alte analgezice,relaxantele musculare pentru pacientii care prezinta spasme;injectiile epidurale cu cortizon-se realizeaza sub control radiologic pentru mai multa precizie iar efectele sunt resimtite in cateva luni de la inceperea tratamentului.

  • chirurgical-foarte rar folosit in cazul herniilor de disc necomplicate;printre tehnici amintim:discectomia si microdiscectomia-indepartarea discului ce protruzioneaza;laminectomia sau hemilaminectomia-folosite pentru a ameliora stenoza spinala si compresia nervoasa.
Puteti preveni aceasta afectiune sau macar sa ameliorati simptomele daca:va tineti greutatea sub control,aveti o postura corecta,evitati activitatile fizice foarte intense si mai ales pe cele care implica ridicarea unor greutati foarte mari,daca va lasati de fumat sau mai bine daca nu va apucati deloc,desi asa cum am scris mai sus,daca jumatate din generatiile anterioare inrudite dvs au suferit de aceasta afectiune sansele sunt destul de mari sa o mosteniti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu