Incepand de astazi o sa prezint in postarile mele cele mai frecvente tipuri de infectii chirurgicale si o sa incep cu cele localizate dupa care voi continua cu gangrenele,fasciitele necrozante,erizipelul,septicemia si vom vedea exact in ce constau infectiile interioare de spital.
A.INFECTIILE LOCALIZATE
1.ABCESUL
Este o afectiune cunoscuta si sub numele de "abces cald",este o colectie purulenta ce evouleaza cu semnele inflamatiei acute adica tumefactie,caldura,inrosirea zonei,durere,impotenta functionala.Specific pentru abces este ca acea colectie purulenta este localizata intr-o cavitate neoformata si nu intr-una preexistenta(se exclude posibilitatea unor pleurezii,artrite purulente,etc)
Etiologie
Pentru aparitia abcesului este nevoie de patrunderea prin tegumente sau subtegumentar a unui germene infectant.Frecvent,agentii patogeni izolati din abcese sunt:stafilococii,streptococii,pneumococii,gonococii,colibacilii si mai rar germeni anaerobi.
Introducerea in hipoderm a unor substante chimice iritante cum ar fi iodul sau nitratul de argint produc necroza tisulara urmata de aparitia unei colectii purulente localizate(abcesul de fixatie).
Anatomo-patologie
Cavitatea abcesului are 3 straturi:
-Stratul intern care contine leucocite si germeni
-Stratul mediu-foarte bine vascularizat
-Stratul extern-ca o bariera intre tesuturile sanatoase si locul dezvoltarii infectiei.
Dupa culoarea si consistenta puroiului se poate banui germenele care a generat infectia si astfel da tratamentul adecvat:
-daca puroiul este cremos,galbui-stafilococ
-daca este fluid-streptococul
-daca are culoarea spre verzui-generat de pneumococ
-daca are culoarea spre gri-maroniu infectia este generata de germeni anaerobi
Din punct de vedere chimic puroiul contine proteine,lipide si enzime.
Examenul bacteriologic al puroiului evacuat dintr-o colectie este obligatoriu.
Simptomatologie
La examenul local abcesul se prezinta ca o tumefactie(umflatura) care este dureroasa mai ales la apasare cu temperatura locala mai ridicata.La periferie,abcesul este inconjurat de o zona de edem iar central in primele zile este dur,apoi devine fluctuent.
Semnele locale sunt insotite de manifestari generale:febra,frisoane,alterarea starii generale,cefalee,anorexie,insomnii.
Dupa cateva zile de evolutie(2-4) durerea locala este inlocuita cu o senzatie de tensiune dureroasa.
Investigatiile paraclinice vor evidentia leucocitoza(cresterea nr. de leucocite peste 8000/mm2)si accelerarea VSH(viteza de sedimentare a hematiilor).
Evolutia naturala a abcesului netratat consta in tendinta de a fistuliza spontan la exterior sau in organele vecine.
Complicatiile pot fi locale cand in evolutia lui poate surveni limfangita sau adenita secundara.Evacuarea spontana a unui abces poate genera o pleurezie purulenta sau o peritonita.Abcesul poate reprezenta uneori focarul septic generator al septicemiei.
Diagnostic diferential:cu sarcoame si alte neoplasme acute,cu abcesul rece suprainfectat,cu chistul sebaceu infectat,etc.
Tratament
La debut se recomanda repaus la pat si antibioterapie cand apar semnele generale.
Cand se constituie colectia purulenta,se impune tratamentul chirurgical.
Cu o anestezie adecvata,se incizeaza colectia la nivelul zonei de maxima fluctuenta.Dupa evacuarea puroiului,cavitatea se debrideaza digital.Se recolteaza obligatoriu puroi intr-o eprubeta sterila in vederea examenului bacteriologic complet.
Cavitatea abcesului,dupa evacuarea colectiei si debridare se spala din abundenta cu solutii antiseptice.
Recomandabila este spalarea la inceput,a cavitatii cu apa oxigenata care are o actiune puternic antisptica,hemostatica si mecanica;ulterior se va utiliza cloramina.Pentru 24-48 de ore se meseaza cavitatea cu mese imbibate in apa oxigenata,cu scop hemostatic.Evacuarea colectiei reduce tensiunea si face sa dispara durerea,in acelasi timp fiind oprita si extensia procesului septic.
Incizia trebuie sa asigure o plaga postoperatorie care sa dreneze larg prin conformatia ei cavitatea restanta.
Pansamentul se schimba zilnic.Se vor inspecta atent cavitatea si zonele din jur pentru a sesiza eventuala tendinta de extensie a procesului septic,zonele nedebridate sau incorect drenate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu