A.Furunculul
Este procesul infectios acut produs de stafilococ,localizat la nivelul foliculului pilos si al glandei sebacee anexe,avand un pronuntat caracter distructiv.
Furunculoza este afectiunea caracterizata prin aparitia concomitenta si/sau succesiva a mai multor furuncule la acelasi pacient.
Etiologie
Agentul patogen este de obicei un stafilococ cu virulenta deosebita,rezistent la antibioticele uzuale.Infectia survine de cele mai multe ori la bolnavii cu reactivitate precara,fiind favorizata de iritatii cutanate si de igiena defectuoasa a tegumentelor.
Toxinele stafilococice produc leziuni necrotice si au putere mare de difuziune in tesutuile vecine,favorizand expansiunea procesului septic.
La nivelul fetei,infectia stafilococica are o gravitate deosebita fiind capabila in a genera o tromboflebita septica,proces patologic care prin vena oftalmica se poate propaga la sinusurile venoase intracraniene sau poate emboliza septic producand meningo-encefalite severe.
Anatomie patologica
Din punct de vedere histopatologic furunculul se caracterizeaza printr-o necroza masiva a aparatului pilosebaceu si a dermului din jur.Aceasta necroza septica genereaza formarea unui "dop" care are tendinta de fistulizare.
Simptomatologie
Procesul infectios cutanat poate fi insotit de semne generale caracteristice proceselor septice:febra,frisoane,cefalee,anorexie,alterarea starii generale.Local se remarca o mica tumefactie,insotita de hiperemie importanta a tegumentelor supraiacente.
Dupa 2-3 zile de evolutie apare o flictena centrata de un fir de par.Dupa 5-6 zile flictena se sparge si lasa sa se scurga o secretie purulenta.
Complicatii
Furunculul este capabil de a genera complicatii septice,unele de o gravitate deosebita:
-limfangita
-adenoflegmonul
-erizipelul
-osteomielita
-flegmonul perirenal
-abcesul subfrenic
-septicemia
Gravitatea este deosebita in cazul furunculelor fetei si in special a celor localizate la nivelul buzei superioare care pot genera tromboflebite septice cu tendinta de propagare spre sinusurile cavernoase intracraniene.
Tratament
In perioada de debut este indicat tratamentul local cu alcool.Odata aparuta flictena,tratamentul chirurgical se impune constand in incizia colectiei si chiuretajul plagii.Este total nerecomandabila stoarcerea acestuia care nu face decat sa disemineze in circulatia generala,germenii,favorizand aparitia septicemiei.
Antibioticele sunt indicate numai dupa obtinerea antibiogramei in cazurile cu evolutie grava sau insotite de complicatii la distanta.
La pacientii cu furunculoza se impune cercetarea eventualelor boli asociate,in special a existentei diabetului zaharat.
Sunt indicate sedintele de raze ultraviolete cu heliomarina,tratamentul cu anatoxina stafilococica sau prepararea unui autovaccin antistafilococic,modificarea reactivitatii generale prin piretoterapie sau autohemoterapie.
Nu trebuie neglijate regulile de igiena tegumentara.
B.Hidrosadenita
Hidrosadenita este o infectie acuta stafilococica localizata la nivelul glandelor sudoripare care sunt mai bogat reprezentate in regiunea glandelor sudoripare ceea ce explica si frecventa mai mare la nivelul axilei.Se produce de fapt un abces al glandei sudoripare.
Caracteristic este faptul ca la nivelul regiunii afectate se gasesc,in acelasi timp sau succesiv mai multe focare inflamatorii,in stadii evolutive diferite.
Simptomatologia hidrosadenitei este aceea a infectiei stafilococice cutanate
la care se adauga impotenta functionala a bratului.Are tendinta mare de recidiva si rezistenta la tratament.Tratamentul este chirurgical si consta in incizia colectiei atunci cand hidrosadenita a
abcedat.Axila infectata trebuie rasa sau epilata cu raze Rontgen.Igiena riguroasa a regiunii
axilare este obligatorie pentru obtinerea vindecarii afectiunea fiind trenanta si recidivanta.in cazurile in care inflamatia septica este masiva si de lunga durata s-a propus excizia tegumentelor axilare,bogate in glande sudoripare,pentru oprirea recidivelor.
C.Furunculul antracoid
Este o inflamatie acuta stafilococica rezultata in urma aglomerarii unor multiple furuncule ce realizeaza un placard cutanat sub care se dezvolta un proces flegmonos intins.
Afectiunea apare cu precadere la nivelul cefei si spatelui avand o tendinta marcata la necroza tisulara si difuziune.Terenul cu o reactivitate crescuta favorizeaza aparitia furunculului antracoid maladia intalnindu-se mai frecvent la diabetici si varstnici.
Clinic se remarca o tumefactie de culoare rosie-violacee de consistenta ferma,foarte dureroasa spontan si la palpare care creste progresiv in volum si devine curand fluctuenta central.Dupa 3-4 zile se produce o necroza centrala a tegumentelor infectate ceea ce genereaza o ulceratie a procesului septic.La presiune se elimina dopuri purulente vascoase.
Simptomatologia este aceeasi cu a proceselor septice cutanate stafilococice.
Tratamentul consta in perioada de debut in tratament local cu solutii antiseptice.Odata aparuta supuratia leziunea va fi incizata "in cruce" iar marginile lambourilor cutanate se vor decola.tesuturile subtegumentare se debrideaza si se chiureteaza.Plaga se spala abundent cu solutii antiseptice iar leziunea trebuie urmarita zilnic pentru a se sesiza eventuala tendinta la difuziune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu