vineri, 26 februarie 2010

Hidrocelul testicular congenital

Hidrocelul reprezinta acumularea unui lichid seros in scrot,este o formatiune nedureroasa,aflata in jurul ambelor testicule care cauzeaza edem,in unele cazuri,al intregului canal inghinal.Poate fi prezent la nastere(congenital) sau se poate dezvolta intre timp,cauzele putand fi multiple.
Tema acestui articol va fi hidrocelul congenital care apare la 1-2% din nou nascuti.Simptomul evident pentru hidrocel este,asa cum am spus si mai sus,edemul scrotului sau al canalului inghinal,de asemenea scrotul poate capata o tenta albastruie.Edemul este nedureros,este mai mic dimineata,nu poate fi redus prin schimbarea pozitiei corpului sau daca este impins usor(acest lucru poate ajuta la diagnosticul diferential cu hernia inghinala),poate fi translucid.
Formele de hidrocel congenital:
  • Hidrocelul noncomunicant - lichidul ramane neabsorbit in jurul testiculelor si provoaca edem,exista posibilitatea de a se micsora pe masura ce copilul creste si se absoarbe in primele luni pana la 2-3 ani.Este cel mai frecvent.
  • Hidrocelul canalului inghinal - forma de hidrocel noncomunicant localizat in partea superioara a scrotului,lichidul se absoarbe in cateva luni sau maxim 1-2 ani.Se confunda frecvent cu hernia inghinala.
  • Hidrocelul comunicant - lichidul circula intre cavitatea abdominala si scrot,este mai mic dimineata si isi mareste dimensiunile pe parcursul zilei.Creste riscul de hernie inghinala si necesita tratament chirurgical.In unele cazuri hidrocelul se poate extinde din scrot pana in cavitatea abdominala.

In hidrocel procesul de migrare a testiculelor in scrot inainte de nastere este intrerupt si spatiul din jurul testiculelor nu se inchide fiind umplut cu lichid din cavitatea abdominala.Este diagnosticat prin examen fizic si anamneza.Apartinatorii copilului trebuie intrebati daca hidrocelul este mai mic dimineata si mai mare seara;daca se suspecteaza un hidrocel comunicant se vor face mai multe investigatii inclusiv o ecografie.

Tratamentul chirurgical pentru hidrocel se recomanda:

  • la hidrocelul necomunicant daca nu dispare pana la varsta de 1-2 ani,daca este dur la palpare si daca apare si dispare.
  • la hidrocelul comunicant este obligatoriu-acesta se va face sub anestezie generala sau locala;se realizeaza o incizie in zona inghinala,apoi se indentifica sacul care contine hidrocelul,se goleste sacul de lichid apoi se extrage;se ligatureaza pentru a preveni aparitia unui nou hidrocel.

Important in tratamentul chirurgical este daca va fi nevoie de explorarea celeilalte zone inghinale pentru hernie inghinala sau un alt hidrocel aparut pe parcursul interventiei chirurgicale.

NU se face eliminarea lichidului prin aspiratie(folosind acul) pentru ca exista riscul de recidiva a hidrocelului sau de infectie.

Daca nu s-a facut niciun tratament chirurgical,se monitorizeaza la domiciliu modificarile care pot sa apara:daca se mareste in volum,daca pacientul(copilul) prezinta greata,varsaturi,febra,edem,inrosirea zonei sau accentuarea durerii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu