duminică, 21 februarie 2010

Histerectomia


Este indepartarea pe cale chirurgicala a uterului.De cele mai multe ori este asociata si cu indepartarea ovarelor si a trompelor uterine,procedura se numeste salpingo-ooforectomie.Cum tehnicile si farmacologia au evoluat foarte mult in ultima perioada,histerectomia se poate evita datorita operatiunilor terapeutice existente in ginecologie.

Este recomandata femeilor ce nu doresc o sarcina sau care au incercat toate metodele de tratament.Indicatii:


  • hemoragii puternice in timpul menstruatiei sau in timpul sarcinii

  • prolaps uterin(desprinderea uterului din ligamentele in care este sustinut)

  • durere cronica pelvina(numai atunci cand histerectomia este singura varianta prin care se poate corecta)

  • fibroame uterine

  • hemoragii masive in timpul sarcinii

  • cancer uterin sau de col uterin

Asa cum va asteptati este evident de mai multe tipuri:


1.Histerectomia totala:atunci cand se indeparteaza uterul si colul uterin adica partea care face legatura dintre uter si vagin si se mai numeste cervix.


2.Histerectomia subtotala:se indeparteaza doar uterul;are riscul mai mic de aparitie a infectiilor,pierderea de sange este in cantitate mai mica.


3.Histerectomia radicala:se indeparteaza uterul,colul uterin,ovarele,trompele uterine si toate structurile ce sustin uterul,uneori si ganglionii limfatici(aceasta este salpingo-ooforectomia);este recomandata in cancerul uterin sau de col uterin.


In zilele noastre tipul de histerectomie preferat de medici si de femei este in general cel al histerectomiei subtotale din mai multe motive cum ar fi confortul sexual-deoarece se considera ca sensibilitatea regionala nu se modifica in grad datorita numarului mai mic de nervi afectati;functia tractului intestinal si a vezicii urinare nu este afectata comparativ cu celelalte doua tipuri de histerectomii.


Tehnicile chirurgicale:



  • Histerectomia abdominala:incizie larga la nivelul peretelui abdominal,permite chirurgului cel mai bun acces la organele pelvine.Aceasta tehnica este indicata in cazul in care uterul este marit semnificativ in volum,prezenta fibroamelor uterine mai mari de 20 cm,cancere uterine sau ovariene,sunt prezente tumorile ovariene ce nu pot fi diagnosticate la ecograf.Avantajele acestei tehnici sunt vizibilitatea mai buna asupra organelor pelvine,indepartarea mai usoara a uterului in cazul in care volumul este mare,timpul de anestezie este mai scurt decat pentru procedurile laparoscopice.Dar cum trebuie sa existe si dezavantaje:perioada mai mare de spitalizare si recuperare,dureri mari,cicatrice inestetica.

  • Histerectomia vaginala:incizie mica la nivelul peretelui vaginal prin care se pot indeparta si ovarele.Este preferata in cele mai multe cazuri exceptie facand cancerele.Indicatii cand uterul nu este marit in volum sau este foarte putin,in indepartarea fibroamelor de dimensiuni mici.Avantajul este ca e mai putin dureroasa si nu lasa cicatrici vizibile,costurile sunt mai mici decat la cea laparoscopica si recuperarea este mai scurta.Dezavantaje:nu ofera vizibilitate la nivelul organelor pelvine(chirurgii cu experienta pot indeparta fara probleme un uter marit in volum printr-o tehnica de histerectomie vaginala) si se pot produce leziuni la nivelul peretilor vaginului.

  • Histerectomia vaginala laparoscopica:indicata in fibroame de dimensiuni mici,uter usor marit in volum,la pacientele care nu au nascut niciodata,pentru indepartarea aderentelor la nivelul organelor pelvine.Avantaje:permite medicului examinarea organelor din pelvis,perioada de recuperare este mult mai scurta si durerile sunt mai mici.Dezavantaje:costuri ridicate,risc mai mare de producere a leziunilor si infectiilor,daca uterul este mult marit in volum poate necesita conversia in histerectomie abdominala.

  • Histerectomia abdominala(supracervicala) laparoscopica: introducerea laparoscopului si a celorlalte instrumente chirurgicale prin mici incizii la nivelul peretelui abdominal.Indicatiile sunt asemanatoare histerectomiei vaginale laparoscopice,avantajele si dezavantajele la fel.

Printre complicatiile grave se regasesc:sangerari masive ce necesita transfuzie sanguina,leziuni ale intestinelor sau ale vezicii urinare,embolii pulmonare,complicatii ale anesteziei,posibilitatea necesitatii de convertire a interventiei in alta tehnica,hematoame,febra,infectii,dificultati la urinare,slabirea musculaturii pelvine,instalarea menopauzei mai devreme decat e cazul.


Investigatii inaintea interventiei sunt:istoricul medical,examinarea regiunii pelvine,analize sanguine,electrocardiograma,ecografia pelvina.Alte analize:sumarul de urina,grupul sanguin si radiografia toracica(recomandata inainte de orice interventie chirurgicala pentru o evaluare generala inaintea anesteziei).


Postoperator multe femei se confrunta cu stari depresive si anxietate de aceea de recomanda si o terapie psihologica.De retinut este ca medicul va exclude orice alta posibilitate de tratament inaintea unei astfel de interventii cum este histerectomia.


Un comentariu:

  1. Pentru femeile care au suferit o histerectomie, avem propriul grup de suport: http://www.histerectomie.ro/forum/index.php

    RăspundețiȘtergere